Humus dobra i zdrowa pasta lub dodatek do dań

Humus to bardzo zdrowa potrawa ze względu na swój skład. Humus głównie bazuje na ciecierzyc, która jest rośliną strączkową i ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych, ze względu na posiadane białko złożone z aminokwasów. Ciecierzyca czy inaczej mówiąc cieciorka to roślina, która dostarcza nam bardzo dużo wartości odżywczych, przez co dodaje dużo energii. Ciecierzyca w smaku sama w sobie jest słodkawa i delikatnie wyczuwalny jest jakby posmak orzecha. Z ciecierzycy obecnie bardzo często przygotowuje się humus. Humus stał się bardzo popularny w Polsce, ze względu na walory odżywcze i smakowe. Kiedy zastanawiamy się co zjeść na śniadanie, albo na kolacje, często brakuje nam pomysłu, dlatego warto pomyśleć o przyrządzeniu pasty, która może nam ułatwić przygotowywanie posiłku kiedy brakuje nam na to inspiracji albo czasu.

Co to jest humus?

Humus jest smaczną i jak wcześniej już wspominaliśmy zdrową potrawą. Humus wywodzi się z Lewantu i Egiptu. Często jest dużo niespójności jeśli chodzi o to kto był wynalazcą dania jakim jest humus. Humus najczęściej jest traktowany jako sos  dip lub pasta do smarowania.  Można jeść humus jako zimną przekąskę, albo jeść go z chlebem lub pitą albo jako dodatek do warzyw lub kurczaka czy do jednego i drugiego na raz.

Przepis na humus:

Humus jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Najważniejsze jest gotowanie ciecierzyc tak aby humus był przyjemny do spożywania dzięki swojej gładkie, prawie że aksamitnej konsystencji. Jak wykonać potrawę jaką jest humus?

  • Zaczynamy od gotowania ciecierzycy. Humus najlepszy jest z ziaren ciecierzycy, które sami ugotujemy, Niestety jest to zajęcie czasochłonne, ponieważ ugotowanie tak ciecierzycy, aby jej ziarna były miękkie wymaga więcej niż jednej godziny. Możemy co prawda kupić już ugotowane ziarna ciecierzycy z supermarketu, ale będą one juz posiadały w składzie na pewno jakieś substancje konserwujące.
  • Drugim po gotowanych ziarnach ciecierzycy (bazy humusu) składnikiem jest tahin, czyli pasta z sezamu. Wykonanie pasty nie należy wbrew pozorom do łatwych zadań, ponieważ sezam trzeba uprażyć na patelni na kolor złoty. Nie jest to łatwe, ponieważ łatwo można ziarna przepalić i wtedy są one do wyrzucenia, ponieważ w mają smak goryczy, a nie sezamu. Aby, bardzie podkreślić smak sezamu można kupić olej sezamowy i dodać go do humusu.
  • Pozostałe składniki jakie dodajemy do humusu to czosnek, sól, soku z cytryny oraz oliwy z oliwek czy właśnie zamiennie olej sezamowy (zależy od naszego smaku).
  • Jeśli chcemy nadać naszej potrawie konkretny smak możemy dodać do hummusu są różne inne składniki na przykład kmin rzymski albo natkę pietruszki lub paprykę czy pomidory.

Hummus to świetny pomysł będący alternatywą dla niezdrowych i czasami nudnych kanapek.

Zobacz więcej: Własności i wartości odżywcze ciecierzycy. Hummus

Post Author:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *