Korzyści zdrowotne Morwy białej

Morwa biała ma wiele zalet – jest przeciwzapalny, przeciwnowotworowy i przeciwstarzeniowy. Zioło to ma kilka skutków ubocznych i ma pozytywne recenzje.

Co to jest Morwa biała?

Morwa biała to małe drzewo pochodzące z północnych Chin. W czasach starożytnych jego głównym zastosowaniem było karmienie jedwabników i leczenie różnych chorób. Morwa zawiera wiele unikalnych, aktywnych związków i flawonoidów, które zapewniają jej szeroki zakres korzyści. Morwa biała może mieć liście i korzenie przygotowane w herbacie, a jej jagody są spożywane w całości lub w postaci wina.

Roślina zawiera wiele naturalnych polifenoli i flawonoidów, które mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwstarzeniowe. W porównaniu do łodyg i owoców liście zawierają więcej związków fenolowych i flawonoidów.

Niektóre ze związków morwy białej obejmują:

  • Rutyna
  • Apigenina
  • Luteolina
  • Moryna
  • Isoquercitrin – flawonid
  • Antocyjany
  • Resweratrol (i jego pochodne, takie jak oxyresveratrol)
  • Kwas kawowy
  • Kwas galusowy
  • Umbeliferon – organiczny związek chemiczny, jedna z najczęściej spotykanych w przyrodzie kumaryn.
  • Kwas chlorogenowy
  • Kuwanon.

Dodatkowo Morwa zawiera wiele składników, które są unikalne dla rośliny:

  • Moracyna ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe
  • Albanol A jest toksyczny dla komórek rakowych i może indukować śmierć komórki (apoptozę)
  • Albosteroid ma właściwości przeciwutleniające i przeciwwrzodowe.

Korzyści zdrowotne Morwy białej

Morwa biała jest przeciwzapalna

Oxyresveratrol jest aktywnym składnikiem rośliny. Wywiera działanie przeciwzapalne poprzez tłumienie różnych związków i wytwarzanie tlenku azotu.
Morwa biała może wzmocnić układ odpornościowy. Owoce morwy zawierają związki, które zwiększają aktywność makrofagów i wzmacniają odpowiedź immunologiczną. Wyciągi z liści aktywują układ odpornościowy.

Morwa biała poprawia zdrowie serca

Ekstrakt z Morwy białej Morus wpływa na:

  • Obniżony poziom cholesterolu i tłuszczu (u pacjentów z cukrzycą)
  • Zmniejszenie nagromadzenia tłuszczu w naczyniach krwionośnych
  • Obniżone ciśnienie krwi
  • Zopobieganie otyłości.

Morwa biała pomaga leczyć cukrzycę

W badaniu klinicznym ekstrakt z liści Morwy białej zmniejszył poziom insuliny u pacjentów z cukrzycą typu 2. Zwiększyła również produkcję białka, co obniżyło poziom glukozy. Jej działanie przeciwutleniające i obniżające stężenie glukozy chroniło komórki oka przed śmiercią komórkową.

Morwa biała może obniżyć ryzyko zachorowania na raka

Przeciwnowotworowe działanie Morwy białej jest spowodowane przez związki (morusin i kuwanon C i G), które zapobiegają wzrostowi komórek i zwiększają śmierć komórek w komórkach nowotworowych. Wyciąg z kory Morwy białej w sposób zależny od dawki zatrzymał wzrost komórek i spowodował śmierć komórek w ludzkich komórkach raka jelita grubego. Wyciąg z kory korzenia również obniżył poziom białka cykliny D1 w komórkach rakowych. Powoduje to zatrzymanie cyklu komórkowego.

Morwa biała jest przeciwdrobnoustrojowa

Liście Morwy białej i kora korzeni są przeciwdrobnoustrojowe ze względu na flawonoidy, alkaloidy i stilbenoidy. Pomogło także zatrzymać patogeny w jamie ustnej, co może poprawić jej stan. Kuwanon G, z kory, znacznie hamował wzrost bakterii w komórkach. Bakterie (Streptococcus mutans, S. sobrinus i S. sanguis oraz Porpyromonas gingivalis) to takie, które powodują próchnicę i zapalenie dziąseł.

Post Author:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *