Miód faceliowy: co to jest? Z czego się go pozyskuje

Miód faceliowy jest stosunkowo nowym odkryciem na naszym rynku żywności ekologicznej. Pozyskuje się go z kwiatów mało u nas znanej rośliny: facelii. Jest to roślina należąca do rodziny ogórecznikowatych, późno sprowadzona do Europy, konkretnie w 1915 roku do Holandii ze Stanów Zjednoczonych. I właśnie z kraju wiatraków i tulipanów trafiła dalej, zyskując sławę jako roślina pastewna oraz miododajna (niektórzy określają facelię królową roślin miododajnych). Takie miano nie przysługuje bez powodu. Jak się bowiem wkrótce, jest ona rośliną wymarzoną dla bartników. Wyjątkowo krótko wegetuje, a do tego jest niezwykle wydajna zarówno pyłkowo, jak i nektarowo.

Cechy miodu fecaliowego

Nie ma co ukrywać, o miodzie faceliowym jeszcze do niedawna nie słyszał zupełnie nikt. Od pewnego czasu mówi się o nim coraz więcej i więcej. I bardzo dobrze, ponieważ jest to rodzaj miodu, który jest wyjątkowo smaczny i pożywny. Jego barwa waha się od jasnozielonej do żółtej, czasami białej. Najbardziej zbliżony pod tym względem do miodu faceliowego jest miód rzepakowy, często wpadający w bardzo podobne tony. Zapach zniewala; jest przyjemnie kwiatowy, wyjątkowo aromatyczny i przyjemny dla konsumentów. Zalicza się go do miodów nektarowych, i rzeczywiście jego konsystencja jest raczej ciekła, chyba że ulegnie on krystalizacji. Wtedy jest on bardziej kremowy i łatwiej posmarować nim kromkę chleba, nie rozlewając miodu wszędzie dookoła. Delikatny smak jest dosyć tradycyjny, przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom innych znanych miodów, momentami słodycz przechodzi w ledwo wyczuwalną na języku nieprzeszkadzającą, a nawet całkiem miłą cierpkość i kwaskowość. Eksperci zwracają uwagę na to, że wielu oszustów próbuje sprzedać klientom wadliwy miód  Bardzo łatwo go rozpoznać, niemal nie posiada on zapachu i nigdy nie ulega procesowi krystalizacji. Dlatego bardzo ważnym jest by przed zakupem spróbować smaku i poddać miód próbie zapachowej.

Właściwości zdrowotne miodu faceliowego

Miód faceliowy posiada szereg właściwości leczniczych i zdrowotnych.

Należą do nich:

  • leczenie nadciśnienia
  • leczenie niewydolności serca
  • leczenie miażdżycy
  • leczenie chorób układu krążenia
  • skład zawierający wiele minerałów i witamin, poprawiających odporność i ubogacających organizm w mikroelementy
  • pomaga udrożnić górne drogi oddechowe, co jest szczególnie przydatne chociażby przy astmie oskrzelowej
  • pozytywnie wpływa na wątrobę i układ pokarmowy
  • chroni przed infekcjami, przeziębieniem i grypą, wzmacniając układ odpornościowy
  • wzmacnia organizm, można nim w dużo zdrowszy sposób zastąpić cukier czy chemiczne słodziki
  • nadaje się jako wzmocnienie po silnym wysiłku fizycznym i/ lub intelektualnym

Post Author: 1szw

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *