Objawy i leczenie grzybicy gardła

Grzybica gardła jest schorzeniem laryngologicznym, bardzo często występuje jako część grzybiczego zakażenia całej jamy ustnej, lub w połączeniu
z zakażeniem grzybiczym migdałków podniebiennych. To wyjątkowo dokuczliwe i niełatwe do wyleczenia schorzenie związane najczęściej z obecnością drożdżaka o nazwie Candida albicans.
Jak je rozpoznać i w jaki sposób leczyć?

Symptomy grzybicy gardła
Do pierwszych objawów choroby należą:
– ból gardła
– biały nalot pojawiający się na języku oraz podniebieniu,
– krwawienia, które mogą pojawić się podczas próby usunięcia nalotu,
– podwyższona temperatura ciała,
– zaburzenia apetytu, chory narzeka na brak łaknienia,
– wyczuwalne powiększenie węzłów chłonnych – podżuchwowych oraz szyjnych,
– ból węzłów chłonnych,
– męczący, suchy kaszel, który nasila i tak spory już ból gardła,
– u pacjentów, którzy stosują protezy zębowe może dojść do pojawienia się rumienia dziąsłowego,
– chory przestaje odczuwać smaki,
– śluzówka gardła jest przesuszona,
– pojawia się zapalenie języka i trudności z mową,
– może dojść do gwałtowanego rozwoju próchnicy.

Nosicielami drożdżaków wywołujących grzybicę jest niemal 70 % społeczeństwa i po mimo tego większość spośród nich pozostaje zdrowa. Dzieje się tak dlatego, ponieważ grzybica pojawia się najczęściej podczas gwałtownego spadku odporności – często zapadają na nią osoby, chorujące na cukrzycę, nowotwory, AIDS oraz osoby, u których przez dłuższy czas stosowano terapię antybiotykami. Do grupy szczególnego ryzyka zaliczają się ponadto osoby starsze, które z racji wieku, korzystają z protez zębowych oraz niemowlęta i małe dzieci, których układ odpornościowy nie wykształcił się jeszcze w sposób odpowiedni.

Chorzy, mający skłonności do zapadania na zakażenia grzybicze, powinni unikać:
– spożywania alkoholu,
– słodyczy oraz innych potrwa zawierających w składzie cukier,
– produktów z pszennej mąki – makaronów, pieczywa, ciast,
– owoców,
– serów pleśniowych.

Profilaktyka oraz leczenie grzybicy gardła
Do działań profilaktycznych zaliczamy:
– spożywanie dużej ilości świeżych warzyw,
– spożywanie produktów mlecznych typu kefiry, naturalne jogurty i maślanki,
– przygotowywanie posiłków zawierających ryby oraz mięso wołowe i drobiowe,
– stosowanie do wypieków mąki razowej,
– picie herbat ziołowych

W przypadku stwierdzenia objawów opisanych wcześniej konieczna jest jak najszybsza wizyta u lekarza.
Grzybicę leczymy o tydzień lub dwa dłużej niż trwające do tej pory objawy. Choremu po wykonaniu wymazu z gardła, podaje się odpowiednie środki odkażające, najczęściej w postaci płukanek. Nie lekceważmy pierwszych objawów zakażenia, bowiem w niedługim czasie grzybica może zająć cały organizm. 

Post Author: 1szw

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *