Olej kokosowy w kosmetyce – zastosowanie

Olej kokosowy jest jednym z najczęściej używanych olei w kosmetyce. Dlaczego? Między innymi dlatego, że można go stosować uniwersalnie i do każdej części ciała od włosów po stopy. Ma też bardzo dużo cennych właściwości, które sprawiają, że skóra i włosy wyglądają lepiej z zewnątrz, ale są też w o wiele lepszej kondycji i ich stan polepsza się długotrwale. Co warto wiedzieć o oleju pozyskiwanym z miąższu orzechów palmy kokosowej?

Cenne składniki odżywcze oleju kokosowego

Olej kokosowy jest przede wszystkim bogaty w nasycone kwasy tłuszczowej jak kwasy laurynowy, palimitynowy, stearynowy i kaprylowy. A do tego można w nim znaleźć też kwasy nienasycone na przykład oleinowy i linolowy, które należą do grup kwasów Omega-9 i Omega-6. Mimo to, że jest to olej z kwasami tłuszczowymi to jego cząsteczki są tak niewielkie, że ma zdolność wchłaniania się przez naskórek głębiej. Jednak na skórze także pozostaje tworząc warstwę ochronną, która między innymi zapobiega utracie wody i wysuszaniu skóry. Inne składniki odżywcze, które można znaleźć w oleju kokosowym to minerały i witaminy, w tym witamina E nazywana witaminą młodości. Wszystkie składniki razem wzięte oddziałują na odnowę komórek, poprawiają czynność gruczołów łojowych, ale też działają antybakteryjnie oraz antyrodnikowo, czyli sprzyjają zachowaniu dłużej młodości.

Do właściwości kosmetycznych oleju kokosowego można zaliczyć między innymi:

  • wzmacnianie bariery lipidowej naskórka,
  • właściwości nawilżające,
  • właściwości antyseptyczne,
  • zapobiega zakażeniom bakteryjnym wirusowym i grzybiczym,
  • łagodzi stany zapalne,
  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Olej kokosowy w kosmetykach

Olej kokosowy jest jak najbardziej jadalny i można go wykorzystywać także do gotowania. Ale wiele osób kupuje olej kokosowy z myślą o zabiegach pielęgnacyjnych, które można przeprowadzić w domu, albo też wybiera kosmetyki, które w swoim składzie mają już olej kokosowy. Ten składnik mimo swojej ciężkiej olejowej konsystencji wchłania się dobrze i nie pozostawia lepkiej warstwy, a jedynie warstwy, która chroni skórę przed ucieczka wody.

W wielu gotowych kosmetykach można znaleźć olej kokosowy są to jednak produkty głównie do pielęgnacji ciała i włosów. Przede wszystkim olej kokosowy można znaleźć w natłuszczających kosmetykach do kąpieli oraz do masażu, między innymi dla kobiet w ciąży, które narażone są na powstanie rozstępów ciążowych. Także w kosmetykach do suchej, a nawet atopowej skóry można znaleźć ten składnik. Świetnie sprawdza się też w kremach do rąk i stóp. Ale można go znaleźć też w kremach na noc do twarzy czy pod oczy, a nawet jako składnik masek odżywczych.

Co ciekawe czysty olej kokosowy zapewnia też ochronę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym i jest to ochrona na poziomie SPF 4. Oprócz ochroną przed promieniami UV chroni też przed czynnikami atmosferycznymi takimi jak mróz. Przyda się też on osobom cierpiącym na nadmierną potliwość, ponieważ może zastąpić dezodorant zapewniając świeżość przez cały dzień, dzięki działaniu antybakteryjnemu. To samo działanie jest też przydatne osobom cierpiącym na trądzik, ponieważ i im kosmetyki z olejem kokosowym mogą pomóc. Olejek kokosowy może być też kosmetykiem do zmywania makijażu dla osób o cerze suchej, wrażliwej czy po prostu trądzikowej. Pomaga też pokonać uporczywy łupież, ponieważ tonizuje i nawilża skalp przez co bakterie giną, a skóra wraca do normy i nawilżenia. Bardzo często używany jest też do pielęgnacji włosów na długości sam lub w mieszance innych olei przeznaczonych do olejowania włosów.

Post Author:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *