Jak przygotować bitą śmietanę?

Bita śmietana to nieodzowny dodatek do pysznych deserów. Idealnie przyrządzona powinna być delikatna, odpowiednio słodka i puszysta. Jak przyrządzić bitą śmietanę tak, by przypominała tę z naszej ulubionej cukierni?

Co kupić?
Pozornie łatwa odpowiedź, ale nie dajmy się zwieść. Kupić bowiem musimy śmietankę, a nie śmietanę, jak wskazuje nazwa. Śmietanka ma słodki smak, śmietana jest ukwaszona. Może być rzadka lub gęsta, najlepiej o wysokiej,  36 % zawartości tłuszczu. Te zdrowsze i mniej tłuste niestety nie dadzą się ubić. Zwróćmy uwagę na skład – śmietanka powinna być homogenizowana i pasteryzowana – bez żadnych dodatków.

W jaki sposób zrobić?
Przygotujmy potrzebne do ubijania narzędzia oraz składniki:
–  miskę oraz trzepaczkę lub mikser,
–  cukier puder w ilości 1 łyżki liczonej na 200 ml śmietanki,
–  1 łyżeczkę cukru waniliowego.

Pamiętajmy by odpowiednio schłodzić śmietankę w lodówce,  już na godzinę przed planowanym ubijaniem, a potem postępujmy zgodnie z następującymi wskazówkami:
–  ubijajmy śmietankę tak długo, dopóki nie zmieni konsystencji na gęstą,
–  do gęstej śmietanki, dodajmy łyżeczkę cukru waniliowego,
–  jeśli korzystamy z miksera, obroty ustawmy na średni poziom, a gdy śmietanka zgęstnieje, obniżmy je,
–  śmietankę ubijajmy do momentu, aż mikser lub trzepaczka zostawią w niej swoje ślady – to wyraźny sygnał, że osiągnęła odpowiednią gęstość,
– nie ubijajmy jej na zapas – gdy będziemy robić to zbyt długo, śmietanka zważy się i zamiast pysznego dodatku do deseru uzyskamy masło,
–  jeśli potrzebujemy bitej śmietany do ozdobienia tortu dodajmy do niej tężejącej, rozpuszczonej w trzech łyżkach wody, żelatyny i energicznie wymieszajmy,  –  bita śmietana w połączeniu z żelatyną dłużej zachowa pożądany kształt.
Jeśli biała bita śmietana wydaje nam się nudna, możemy w łatwy sposób zamienić ją w kolorowe słodkie szaleństwo. Śmietanę różową uzyskamy dodając do niej ostudzoną galaretkę truskawkową, która zaczyna tężeć. Podobnie z innymi barwami – do wyboru mamy mnóstwo galaretek w wymarzonych kolorach.

Jak przechowywać?
Świeża bita śmietana jest najsmaczniejsza i chociażby dlatego najlepiej zjeść ją od razu. Jeśli nie mamy akurat ochoty na zjedzenie całości lub zrobiliśmy jej zbyt dużą ilość:
–  możemy przechować ją w lodówce, ale jedynie około 4 godzin – po tym czasie bezpowrotnie straci swą puszystość i charakterystyczny, wspaniały smak,
– jeśli robimy bitą śmietanę często i jemy jej sporo, możemy pomyśleć o zaopatrzeniu się w specjalistyczny syfon do jej wytwarzania i przechowywania – przyrządzoną w syfonie możemy przechowywać w lodowce nawet dwa tygodnie.

Post Author:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *