Właściwości i korzyści zdrowotne hibiskusa

Hibiskus, czyli kwiat malwy sudańskiej naturalnie występuje w miejscach nasłonecznionych i wilgotnych. Hoduje się go jednak właściwie w każdym miejscu na świecie m.in. w Polsce. Różne gatunki tej rośliny różnią się miedzy sobą, ale mają jedną wspólną cechę – czerwono-purpurowe kwiaty. To właśnie dzięki nim i ekstraktowi z nich hibiskus jest tak popularną i znaną rośliną.

Właściwości i korzyści zdrowotne

Hibiskus zawiera:

  • witaminę C
  • kwasy organiczne
  • flawonoidy – działają przeciwzapalnie
  • polifenole – są bardzo mocnymi przeciwutleniaczami
  • antocyjany – zapobiegają chorobom wątroby
  • polisacharydy – wzmacniają układ odpornościowy

Hibiskus wykorzystywany jest w medycynie ludowej już od wieków. Jego głównym zadaniem jest oczyszczanie organizmu z toksyn. Dzieje się tak, gdyż pobudza przemianę materii, przeczyszcza i działa moczopędnie.

Wywar z hibiskusa pity regularnie obniża ciśnienie krwi i reguluje prawidłowy poziom cholesterolu. Dodatkowo działa przeciwmiażdżycowo i reguluje pracę wątroby. Korzystnie wpływa również na odporność organizmu i działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dzięki dużej zawartości witaminy C świetnie sprawdza się u osób przeziębionych lub zainfekowanych jakimś wirusem. Warto spożywać napar z hibiskusa w okresie późno jesiennym oraz zimowym ze względu na pozytywny wpływ na działanie układu immunologicznego.

Osoby odchudzające się również znajdą w hibiskusie sprzymierzeńca. Przyspiesza trawienie jednocześnie zmniejszając poziom tkanki tłuszczowej, a zawarta w roślinie fazeolamina zmniejsza apetyt na węglowodany.

Hibiskus w kosmetykach

Hibiskus zawiera również dużo składników mających korzystny wpływ na urodę. Wykorzystywany jest zazwyczaj w kosmetykach hamujących starzenie. Składniki zawarte w roślinie i jej nasionach zwiększają elastyczność skóry, ujędrniają ją i wygładzają zmarszczki. Dodatkowo czynią skórę bardziej nawilżoną i odżywioną.

Dzięki zawartości kwasów organicznych i witaminy C hibiskus wzmacnia i odżywia również włosy. Często szampony i odżywki zawierają w sobie właśnie wyciąg z hibiskusa.

Sposób przygotowania

Hibiskus spożywany jest zazwyczaj pod postacią herbaty bądź naparu. Płatki ususzonego kwiatu należy zalać bardzo gorącą wodą, ale nie wrzątkiem (najlepiej 95-97 stopni Celsjusza) i przykryć do zaparzenia na około 10 minut. Herbatę można spożywać dwa razy dziennie. Hibiskus nie posiada zbyt wielu przeciwwskazań stosowania. Powinny na niego uważać tylko osoby mające problem z niskim ciśnieniem oraz kobiety w ciąży. Również kobiety w trakcie terapii hormonalnej powinny wcześniej skontaktować się z lekarzem, gdyż wywar z hibiskusa wpływa na poziom estrogenów.

Post Author:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *