Właściwości lecznicze oraz kosmetyczne oleju z wiesiołka

Wiesiołek to dość pospolita roślina, którą można spotkać w wielu miejscach, przede wszystkim na łąkach i polach. Posiada szereg różnorodnych właściwości, które korzystnie oddziałują na organizm, dlatego też bardzo chętnie jest wykorzystywana przez przemysł farmaceutyczny oraz przemysł kosmetyczny.

Olej z wiesiołka zawiera bardzo duże ilości:

  • nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – jest to kwas linolowy i kwas gamma-linolenowy,
  • kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy.

Dodatkowo zawiera również:

  • fitosterole,
  • białko bogate w aminokwasy siarkowe,
  • enzymy,
  • witaminę E,
  • cynk,
  • selen,
  • magnez wapń.

Olej z wiesiołka w medycynie

Wiesiołek i olej pozyskiwany z niego posiada bardzo dużo właściwości leczniczych. Składniki aktywne przyczyniają się do lepszej pracy układu immunologicznego, dlatego też stosuje się go w celu poprawy odporności organizmu. Bywa także wykorzystywany w celu usunięcia zalegających w organizmie toksyn, a także ochronie przed szkodliwymi substancjami.

Dodatkowo olej z wiesiołka korzystnie wpływa na układ krążenia, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia chorób krążeniowych, takich jak chociażby miażdżyca, zawały serca. Wiesołek w znaczny sposób obniża także poziom złego cholesterolu we krwi i odkładania się jego złogów w ściankach naczyń krwionośnych. Jednocześnie wyrównuje we krwi poziom HDL, czyli dobrego cholesterolu, który jest bardzo ważny dla dobrego funkcjonowania organizmu.

Wiele korzyści z substancji zawartych w tym oleju odnosi także układ nerwowy – olej z wiesiołka wspomaga pracę mózgu oraz poszczególnych procesów poznawczych – myślenia, uwagi, pamięci. Wskazany jest zarówno młodzieży w okresie intensywnej nauki, osobom dorosłym w profilaktyce deficytów poznawczych, jak również osobom starszym w początkach bądź zaawansowanych procesach demencyjnych (choroba Alzheimera).

Właściwości oleju z wiesiołka mogą być także wykorzystywane w walce ze zbędnymi kilogramami – przede wszystkim ze względu na fakt, że zapobiega on magazynowaniu się tłuszczów, a także wspomaga proces trawienia.

Zastosowanie olejku z wiesiołka w kosmetyce

Olej z wiesiołka sprawdza się idealnie przede wszystkim w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia skóry. Dlatego też chętnie w przemyśle kosmetycznym jest wykorzystywany jako dodatek w kremach odżywczych i nawilżających. Dodatkowo składniki aktywne pomagają w usuwaniu skutków wolnych rodników, a także są pomocne w leczeniu problemów skórnych. Mowa tutaj zarówno o trądziku i wypryskach, jak również łuszczycy. Olej z wiesiołka można również dodawać do maseczek na twarz i jako serum.

Post Author:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *