Dieta wątrobowa – zasady, produkty polecane i zakazane

Dla osób cierpiących na choroby miąższu wątroby, dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy przewlekłe zapalenie jelit wskazana jest dieta wątrobowa. Poniżej zostaną przedstawione zasady tej diety, a także produkty polecane oraz zakazane.

Zasady

Niektóre zasady diety wątrobowej są następujące:

  • wskazane jest spożywanie niewielkich posiłków, od 5 do 7 razy dziennie,
  • owoce i warzywa powinny być rozdrobnione oraz gotowane, wskazane są też soki i przeciery,
  • zupy należy przyrządzać na wywarach warzywnych, które warto podprawić zawiesiną z mleka i mąki,
  • dozwolone metody przyrządzania posiłków to: gotowanie na parze, w wodzie, w naczyniach bez wody, obsmażenie na patelni (bez tłuszczu), duszenie, pieczenie w pergaminie, pierniku lub opiekaczu, naczyniach ceramicznych, folii, na ruszcie. Niedozwolone jest natomiast pieczenie na tłuszczu oraz smażenie,
  • wskazana dzienna dawka tłuszczy wynosi od 30 do 50 gramów,
  • dziennie powinno się spożywać 200-300 gramów węglowodanów, wśród których zalecanych jest od 50 do 70 gramów cukrów łatwo przyswajalnych,
  • przeciwwskazany jest błonnik, z uwagi na występowanie wzdęć oraz biegunek,
  • białko zwierzęce powinno stanowić większość spożywanego białka.

Produkty

Warto zapoznać się z produktami polecanymi oraz zakazanymi w diecie wątrobowej.

Produkty polecane

W tej diecie polecane są:

  • następujące tłuszcze: olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, z zarodków pszenicy, z pestek winogron, rzepakowy bezerukowy, masło czy oliwa z oliwek,
  • artykuły spożywcze posiadające duże ilości witaminy C, m.in. pomarańcze, czarne porzeczki, poziomki oraz truskawki,
  • warzywa zawierające wiele β-karotenu, np. boćwina, cykoria, dynia, jarmuż, marchew, koperek zielony czy sałata,
  • pieczywo czerstwe i jasne,
  • chude ryby, m.in. leszcz, dorsz, sola, płastuga, szczupak i sandacz,
  • chude mięso, a więc np. cielęcina, wołowina, jagnięcina, indyk oraz kurczak,
  • woda mineralna niegazowana,
  • chude wędliny, np. polędwica, szynka oraz wędliny drobiowe.

Produkty zakazane

Dieta wątrobowa nie może obejmować:

  • alkoholu,
  • ostrych przypraw,
  • mocnej herbaty, kawy naturalnej oraz kakaa,
  • produktów bogatych w błonnik,
  • produktów ciężko strawnych i wzdymających, np. roślin strączkowych, warzyw cebulowych, kapustnych, kalafiora, ogórków, gruszek czy śliwek,
  • świeżego chleba,
  • artykułów spożywczych zawierających duże ilości cholesterolu, a więc m.in. pełnego mleka, żółtek jaj oraz podrobów,
  • tłuszczów zwierzęcych, takich jak słonina, boczek, smalec i łój,
  • słodyczy,
  • produktów zawierających wiele kwasu szczawiowego, a więc np. szczawiu, rabarbaru i szpinaku,
  • owoców suszonych.

Post Author:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *