Dla osób cierpiących na choroby miąższu wątroby, dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy przewlekłe zapalenie jelit wskazana jest dieta wątrobowa. Poniżej zostaną przedstawione zasady tej diety, a także produkty polecane oraz zakazane.
Zasady
Niektóre zasady diety wątrobowej są następujące:
- wskazane jest spożywanie niewielkich posiłków, od 5 do 7 razy dziennie,
- owoce i warzywa powinny być rozdrobnione oraz gotowane, wskazane są też soki i przeciery,
- zupy należy przyrządzać na wywarach warzywnych, które warto podprawić zawiesiną z mleka i mąki,
- dozwolone metody przyrządzania posiłków to: gotowanie na parze, w wodzie, w naczyniach bez wody, obsmażenie na patelni (bez tłuszczu), duszenie, pieczenie w pergaminie, pierniku lub opiekaczu, naczyniach ceramicznych, folii, na ruszcie. Niedozwolone jest natomiast pieczenie na tłuszczu oraz smażenie,
- wskazana dzienna dawka tłuszczy wynosi od 30 do 50 gramów,
- dziennie powinno się spożywać 200-300 gramów węglowodanów, wśród których zalecanych jest od 50 do 70 gramów cukrów łatwo przyswajalnych,
- przeciwwskazany jest błonnik, z uwagi na występowanie wzdęć oraz biegunek,
- białko zwierzęce powinno stanowić większość spożywanego białka.
Produkty
Warto zapoznać się z produktami polecanymi oraz zakazanymi w diecie wątrobowej.
Produkty polecane
W tej diecie polecane są:
- następujące tłuszcze: olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, z zarodków pszenicy, z pestek winogron, rzepakowy bezerukowy, masło czy oliwa z oliwek,
- artykuły spożywcze posiadające duże ilości witaminy C, m.in. pomarańcze, czarne porzeczki, poziomki oraz truskawki,
- warzywa zawierające wiele β-karotenu, np. boćwina, cykoria, dynia, jarmuż, marchew, koperek zielony czy sałata,
- pieczywo czerstwe i jasne,
- chude ryby, m.in. leszcz, dorsz, sola, płastuga, szczupak i sandacz,
- chude mięso, a więc np. cielęcina, wołowina, jagnięcina, indyk oraz kurczak,
- woda mineralna niegazowana,
- chude wędliny, np. polędwica, szynka oraz wędliny drobiowe.
Produkty zakazane
Dieta wątrobowa nie może obejmować:
- alkoholu,
- ostrych przypraw,
- mocnej herbaty, kawy naturalnej oraz kakaa,
- produktów bogatych w błonnik,
- produktów ciężko strawnych i wzdymających, np. roślin strączkowych, warzyw cebulowych, kapustnych, kalafiora, ogórków, gruszek czy śliwek,
- świeżego chleba,
- artykułów spożywczych zawierających duże ilości cholesterolu, a więc m.in. pełnego mleka, żółtek jaj oraz podrobów,
- tłuszczów zwierzęcych, takich jak słonina, boczek, smalec i łój,
- słodyczy,
- produktów zawierających wiele kwasu szczawiowego, a więc np. szczawiu, rabarbaru i szpinaku,
- owoców suszonych.