Morwa biała ma wiele zalet – jest przeciwzapalny, przeciwnowotworowy i przeciwstarzeniowy. Zioło to ma kilka skutków ubocznych i ma pozytywne recenzje.
Co to jest Morwa biała?
Morwa biała to małe drzewo pochodzące z północnych Chin. W czasach starożytnych jego głównym zastosowaniem było karmienie jedwabników i leczenie różnych chorób. Morwa zawiera wiele unikalnych, aktywnych związków i flawonoidów, które zapewniają jej szeroki zakres korzyści. Morwa biała może mieć liście i korzenie przygotowane w herbacie, a jej jagody są spożywane w całości lub w postaci wina.
Roślina zawiera wiele naturalnych polifenoli i flawonoidów, które mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwstarzeniowe. W porównaniu do łodyg i owoców liście zawierają więcej związków fenolowych i flawonoidów.
Niektóre ze związków morwy białej obejmują:
- Rutyna
- Apigenina
- Luteolina
- Moryna
- Isoquercitrin – flawonid
- Antocyjany
- Resweratrol (i jego pochodne, takie jak oxyresveratrol)
- Kwas kawowy
- Kwas galusowy
- Umbeliferon – organiczny związek chemiczny, jedna z najczęściej spotykanych w przyrodzie kumaryn.
- Kwas chlorogenowy
- Kuwanon.
Dodatkowo Morwa zawiera wiele składników, które są unikalne dla rośliny:
- Moracyna ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe
- Albanol A jest toksyczny dla komórek rakowych i może indukować śmierć komórki (apoptozę)
- Albosteroid ma właściwości przeciwutleniające i przeciwwrzodowe.
Korzyści zdrowotne Morwy białej
Morwa biała jest przeciwzapalna
Oxyresveratrol jest aktywnym składnikiem rośliny. Wywiera działanie przeciwzapalne poprzez tłumienie różnych związków i wytwarzanie tlenku azotu.
Morwa biała może wzmocnić układ odpornościowy. Owoce morwy zawierają związki, które zwiększają aktywność makrofagów i wzmacniają odpowiedź immunologiczną. Wyciągi z liści aktywują układ odpornościowy.
Morwa biała poprawia zdrowie serca
Ekstrakt z Morwy białej Morus wpływa na:
- Obniżony poziom cholesterolu i tłuszczu (u pacjentów z cukrzycą)
- Zmniejszenie nagromadzenia tłuszczu w naczyniach krwionośnych
- Obniżone ciśnienie krwi
- Zopobieganie otyłości.
Morwa biała pomaga leczyć cukrzycę
W badaniu klinicznym ekstrakt z liści Morwy białej zmniejszył poziom insuliny u pacjentów z cukrzycą typu 2. Zwiększyła również produkcję białka, co obniżyło poziom glukozy. Jej działanie przeciwutleniające i obniżające stężenie glukozy chroniło komórki oka przed śmiercią komórkową.
Morwa biała może obniżyć ryzyko zachorowania na raka
Przeciwnowotworowe działanie Morwy białej jest spowodowane przez związki (morusin i kuwanon C i G), które zapobiegają wzrostowi komórek i zwiększają śmierć komórek w komórkach nowotworowych. Wyciąg z kory Morwy białej w sposób zależny od dawki zatrzymał wzrost komórek i spowodował śmierć komórek w ludzkich komórkach raka jelita grubego. Wyciąg z kory korzenia również obniżył poziom białka cykliny D1 w komórkach rakowych. Powoduje to zatrzymanie cyklu komórkowego.
Morwa biała jest przeciwdrobnoustrojowa
Liście Morwy białej i kora korzeni są przeciwdrobnoustrojowe ze względu na flawonoidy, alkaloidy i stilbenoidy. Pomogło także zatrzymać patogeny w jamie ustnej, co może poprawić jej stan. Kuwanon G, z kory, znacznie hamował wzrost bakterii w komórkach. Bakterie (Streptococcus mutans, S. sobrinus i S. sanguis oraz Porpyromonas gingivalis) to takie, które powodują próchnicę i zapalenie dziąseł.