Komosa ryżowa to produkt, który od dłuższego czasu zaliczany jest do grupy tzw. superfood, czyli produktów spożywczych odznaczających się bardzo dużą zawartością składników odżywczych. W małych nasionkach komosy można znaleźć takie składniki odżywcze jak zdrowe kwasy tłuszczowe, białko, saponiny oraz flawonoidy, które wykazują szereg cennych dla zdrowia właściwości leczniczych. Dlaczego jednak warto włączyć do codziennego menu komosę ryżową?
Źródło pełnowartościowego białka
Białko to niezwykle ważny element codziennej diety, jednak największe jego ilości znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Z tego też względu osoby, które przebywają na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, muszą poszukiwać innych źródeł tego składnika. Jednym z lepszych jest właśnie komosa ryżowa, ponieważ białko tej rośliny zawiera wszystkie najważniejsze aminokwasy egzogenne. Z tego też względu komosa ryżowa stanowi świetną alternatywę dla białka zwierzęcego, ale tylko w sytuacji, gdy dana osoba przebywa na bezmięsnej diecie.
Komosa a nowotwory i miażdżyca
Z badań przeprowadzonych jakiś czas temu w Krakowie wynika, iż substancje wchodzące w skład komosy ryżowej mogą wykazywać właściwości antynowotworowe. Zarówno wyciągi z liści, jak i z nasion i kiełków komosy mogą zahamować rozwój niektórych nowotworów, dlatego też osoby znajdujące się w grupie ryzyka powinny sięgać po komosę ryżową tak często, jak to tylko możliwe. Warto również wiedzieć o tym, iż komosa ryżowa bogata jest nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, dlatego też jej spożycie pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym rozwojowi miażdżycy.
Komosa a celiakia
W dzisiejszych czasach coraz większa liczba osób przechodzi na dietę bezglutenową, nie tylko z uwagi na panującą akurat modę na taką dietę, ale również ze względu na celiakię, czyli chorobę, która wyklucza spożycie glutenu. Jakiś czas temu zasugerowano, że komosa ryżowa może zaszkodzić osobom cierpiącym na celiakię, jednak przeprowadzone wówczas liczne badania nie potwierdziły tej teorii. Codzienne spożycie komosy ryżowej jest jak najbardziej bezpieczne dla osób, które cierpią na celiakię, należy jednak pamiętać o tym, aby nie przesadzać z jej ilości. Bezpieczna ilość komosy ryżowej, którą można spożyć każdego dnia, wynosi około 50 g. Spożycie komosy ryżowej w większych ilościach może bowiem doprowadzić do pojawienia się skutków ubocznych, dlatego też lepiej nie ryzykować sięgając tylko i wyłącznie po bezpieczną ilość produktu.