Co przemawia za spożywaniem migdałów?

W diecie należy umieścić różnorodne produkty, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dobrym wyborem są np. migdały. Poniżej zostaną przedstawione powody, które pokazują, dlaczego warto je spożywać.

Zawierają cenne witaminy

W migdałach znajdują się m.in.:

  • Witamina E – to naturalny przeciwutleniacz. Jest ona określana jako witamina młodości, gdyż przeciwdziała występowaniu wolnych rodników, dzięki czemu opóźnia rozwój zmarszczek. Ta witamina wpływa też na wzmocnienie ścianek naczyń krwionośnych.
  • Witaminy z grupy B – są szczególnie pomocne tym osobom, które są podatne na stres. Zapewniają również wzmocnienie koncentracji oraz pamięci. Wpływają na uregulowanie funkcjonowania układu nerwowego.

Znajdują się w nich niezbędne składniki mineralne

Migdały zawierają w swoim składzie następujące składniki mineralne:

  • wapń – odgrywa bardzo istotną rolę w prawidłowej budowie kości oraz zębów,
  • magnez – jest wskazany dla osób, które są przemęczone, znerwicowane oraz zestresowane,
  • potas – jego działanie jest związane z zapewnieniem właściwej pracy serca, a także zaopatrywaniem mózgu w tlen,
  • cynk – pomaga utrzymać w dobrym stanie paznokcie oraz włosy,
  • miedź – poprawia odporność, wpływa na odpowiednią pracę mózgu,
  • fosfor – jest budulcem zębów oraz kości.

Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych

Migdały posiadają w swoim składzie wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te kwasy wpływają przede wszystkim na:

  • obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL oraz podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu HDL, przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału oraz miażdżycy,
  • właściwe funkcjonowanie mózgu,
  • regulację poziomu glukozy we krwi, poprzez redukcję wchłaniania cukru w jelitach. Dzięki temu przeciwdziałają wystąpieniu cukrzycy typu 2.

Sprzyjają odchudzaniu

W migdałach znajduje się co prawda wiele tłuszczu, jednak mimo to są pomocne osobom, które zamierzają się odchudzić. Jest to związane z ich z regulacją metabolizmu organizmu, która wynika z zawartego w nich błonnika. Po zjedzeniu tych orzechów następuje wypełnienie żołądka, co przekłada się na uczucie sytości. Nie jest jednak wskazane spożywanie ich w zbyt dużej ilości. Najlepiej, aby stanowiły one samodzielną przekąskę lub były elementem uzupełniającym sałatek czy też potraw.

Są wskazane dla ciężarnych kobiet

Migdały odznaczają się licznymi walorami, które wpływają na to, że są zalecane dla kobiet w ciąży. Przede wszystkim są dobrym źródłem niezbędnego dla nich kwasu foliowego. Ponadto te orzechy posiadają w swoim składzie wapń, który wpływa na zobojętnienie kwasów żołądkowych, a tym samym pomaga w walce ze zgagą. Należy też zauważyć, że zmniejszają nudności.

Post Author:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *