Bita śmietana to nieodzowny dodatek do pysznych deserów. Idealnie przyrządzona powinna być delikatna, odpowiednio słodka i puszysta. Jak przyrządzić bitą śmietanę tak, by przypominała tę z naszej ulubionej cukierni?
Co kupić?
Pozornie łatwa odpowiedź, ale nie dajmy się zwieść. Kupić bowiem musimy śmietankę, a nie śmietanę, jak wskazuje nazwa. Śmietanka ma słodki smak, śmietana jest ukwaszona. Może być rzadka lub gęsta, najlepiej o wysokiej, 36 % zawartości tłuszczu. Te zdrowsze i mniej tłuste niestety nie dadzą się ubić. Zwróćmy uwagę na skład – śmietanka powinna być homogenizowana i pasteryzowana – bez żadnych dodatków.
W jaki sposób zrobić?
Przygotujmy potrzebne do ubijania narzędzia oraz składniki:
– miskę oraz trzepaczkę lub mikser,
– cukier puder w ilości 1 łyżki liczonej na 200 ml śmietanki,
– 1 łyżeczkę cukru waniliowego.
Pamiętajmy by odpowiednio schłodzić śmietankę w lodówce, już na godzinę przed planowanym ubijaniem, a potem postępujmy zgodnie z następującymi wskazówkami:
– ubijajmy śmietankę tak długo, dopóki nie zmieni konsystencji na gęstą,
– do gęstej śmietanki, dodajmy łyżeczkę cukru waniliowego,
– jeśli korzystamy z miksera, obroty ustawmy na średni poziom, a gdy śmietanka zgęstnieje, obniżmy je,
– śmietankę ubijajmy do momentu, aż mikser lub trzepaczka zostawią w niej swoje ślady – to wyraźny sygnał, że osiągnęła odpowiednią gęstość,
– nie ubijajmy jej na zapas – gdy będziemy robić to zbyt długo, śmietanka zważy się i zamiast pysznego dodatku do deseru uzyskamy masło,
– jeśli potrzebujemy bitej śmietany do ozdobienia tortu dodajmy do niej tężejącej, rozpuszczonej w trzech łyżkach wody, żelatyny i energicznie wymieszajmy, – bita śmietana w połączeniu z żelatyną dłużej zachowa pożądany kształt.
Jeśli biała bita śmietana wydaje nam się nudna, możemy w łatwy sposób zamienić ją w kolorowe słodkie szaleństwo. Śmietanę różową uzyskamy dodając do niej ostudzoną galaretkę truskawkową, która zaczyna tężeć. Podobnie z innymi barwami – do wyboru mamy mnóstwo galaretek w wymarzonych kolorach.
Jak przechowywać?
Świeża bita śmietana jest najsmaczniejsza i chociażby dlatego najlepiej zjeść ją od razu. Jeśli nie mamy akurat ochoty na zjedzenie całości lub zrobiliśmy jej zbyt dużą ilość:
– możemy przechować ją w lodówce, ale jedynie około 4 godzin – po tym czasie bezpowrotnie straci swą puszystość i charakterystyczny, wspaniały smak,
– jeśli robimy bitą śmietanę często i jemy jej sporo, możemy pomyśleć o zaopatrzeniu się w specjalistyczny syfon do jej wytwarzania i przechowywania – przyrządzoną w syfonie możemy przechowywać w lodowce nawet dwa tygodnie.