Witamina A – podstawowe informacje

Pod tą nazwą występuje tak naprawdę wiele związków chemicznych, które wykazują jej biologiczną aktywność. Należą do nich: retinol, retinal, kwas retinolowy, ß-karoten czy niektóre inne karotenoidy. Witamina A w diecie człowieka występuje zazwyczaj w postaci estrów retinolu z długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi. Retinal stanowi grupę prostetyczną rodpsyny (białko siatkówki oka), odgrywa więc rolę w procesie widzenia, natomiast retinoidy i karotenoidy wykazują właściwości antyoksydacyjne, antymutagenne i przeciwnowotworowe. Witamina ta jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin.

Funkcje witaminy A

Witamina pełni w organizmie różne zadania:

  • odgrywa znaczącą rolę w procesie widzenia,
  • poprawia zdolności regeneracyjne komórek,
  • chroni nabłonek skóry i błon śluzowych,
  • jej właściwości utleniające sprawiają, iż chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i ich tlenowych pochodnych,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów, paznokci.

Źródła witaminy A

Witaminę możemy znaleźć  w maśle, wątrobie i podrobach zwierzęcych, jajach, słodkich ziemniakach, jarmużu, dyni, szpinaku, marchwi, papryce czerwonej, sałacie, pomidorach, morelach, brzoskwiniach, wiśniach.

Niedobór witaminy A

Niedobór witaminy objawia się następująco:

  • kurzą ślepotą, czyli ślepotą zmierzchową,
  • łamliwością włosów i ich wzmożonym wypadaniem,
  • zahamowaniem wzrostu w przypadków młodych organizmów,
  • spierzchniętą skórą,
  • trądzikiem,
  • wysychaniem rogówki i spojówki oka,
  • zmianami w układzie nerwowym,
  • nieprawidłowościami nabłonka wyściełającego błony śluzowe dróg oddechowych i przewodu pokarmowego,
  • kruchymi, łamliwymi paznokciami.

Do suplementacji witaminy A zazwyczaj stosuje się tran rybiego pochodzenia.

Hiperwitaminoza A (zobacz tutaj)

Jako że witamina A magazynowana jest w wątrobie (oraz tkance tłuszczowej), jej nadmiar może objawiać się powiększeniem tego narządu, dodatkowo wystąpić mogą:

  • bóle głowy, osłabienie,
  • zaburzenia wzroku,
  • żółtawe zmiany skórne,
  • bóle mięśni i stawów,
  • nadpobudliwość, rozdrażnienie,
  • zmniejszenie zawartości wapnia w kościach,
  • nudności, wymioty.

Jeśli idzie o karotenoidy, nie ma informacji o ich toksycznych właściwościach po przekroczeniu norm spożycia, natomiast w przypadku b-karotenu w dawkach większych niż zalecane 20 mg/dzień, może występować niebezpieczeństwo indukowania procesów nowotworowych, zwłaszcza u palaczy.

Jeśli zauważymy objawy niedoboru lub nadmiaru witaminy A, powinniśmy przeanalizować swoją dietę i zmodyfikować ją tak, by służyła naszemu organizmowi; hiperwitaminozie sprzyjać mogą różne suplementy zawierające witaminę A.

Post Author:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *