Jak wybrać dobry dzbanek filtrujący wodę?

Od kiedy woda butelkowana pojawiła się w sklepach, wiele osób widzi w niej rozwiązanie dostarczające czystej wody nie tylko na czas podróży, ale również dla domowników. Tymczasem, według zapewnień dostawców wody oraz sanepidu woda dostępna w kranach w większości miejsc nadaje się do spożycia. Co jednak, gdy chcemy uniknąć zawartego w niej chloru albo nie pasuje nam jej smak?

W takim przypadku oczywiście możemy wrócić do zakupu wody butelkowanej, jednakże gdy wybieramy produkt niegazowany, a podstawowym kryterium jest cena czy znane nam reklamy, możemy zyskać… wodę gorszej jakości niż ta w kranie! Aby utrzymać dużą liczbę minerałów, a jednocześnie uniknąć zapachu chloru i nieprzyjemnego smaku, warto wykorzystywać dzbanki filtrujące wodę.

Jak zbudowany jest dzbanek?

Większość dzbanków dostępnych na polskim rynku ma bardzo podobną budowę. Są to produkty zazwyczaj z plastiku dopuszczonego do kontaktu z wodą pitną, coraz częściej bez szkodliwego BPA, choć spotyka się też dzbanki filtrujące wodę wykonane ze szkła. Przezroczysta część stanowi zbiornik do wody już przefiltrowanej, a w niej zanurzone jest gniazdo filtra wraz z wkładem. Nad nimi znajduje się zbiornik na wodę jeszcze przed filtracją, zazwyczaj zamykany czaszą dzbanka. Niektóre modele posiadają analogowy albo elektroniczny system oznaczania, kiedy filtr będzie wymagał wymiany – o tym za chwilę. Pojemność dzbanka jest uznaniowa; można znaleźć dzbanki o pojemności niewiele ponad litra, jak też takie czterolitrowe, doskonałe dla dużej rodziny.

Filtr – jak działa i jaki wybrać?

Na dobrą sprawę większość filtrów dostępnych obecnie w sprzedaży działa na podobnej zasadzie i niekoniecznie różni się jakością; na pewno wielkość filtra należy dobrać do wielkości gniazda. Zadaniem filtra jest usuwanie rdzy, która szczególnie często pojawia się w wodzie w budynkach starszych, np. kamienicach, ale również metali ciężkich. Większość filtrów doskonale radzi sobie również z chlorem, co sprawia, że znika charakterystyczny smak wody, a ona sama nadaje się zarówno do zrobienia herbaty czy kawy, jak też ugotowania obiadu dla rodziny. W przypadku miękkiej wody kranowej filtr będzie w stanie działać nieco dłużej, aczkolwiek będzie też usuwał wiele mikroelementów; woda twarda z uwagi na kamień wymaga częstszych wymian filtra. Zazwyczaj na samym filtrze albo dzbanku filtrującym wodę pojawia się informacja, jak długo można stosować konkretne modele wkładów – jest to uzależnione zarówno od czasu (maksymalnie do 4 tygodni), jak i ilości przelanej wody.

Na co zwrócić uwagę?

Wybierając dzbanki filtrujące wodę powinniśmy zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy. Przede wszystkim dzbanek powinien być prosty w czyszczeniu, co ułatwi usuwanie z niego kurzu czy kamienia. Istotne jest, aby wkłady filtrujące miały korzystną cenę i były łatwo dostępne; w innym przypadku ich zakup może okazać się zwyczajnie nieopłacalny. W wielu przypadkach dzbanki filtrujące wodę mogą korzystać z jednego, ogólnego modelu filtra (np. wyznaczonego przez jego wielkość), co znacznie ułatwia wymianę wkładów. Dobrze jest też wybrać dzbanek np. z systemem elektronicznym informującym o wymianie filtra, jeśli zazwyczaj nie pamiętamy o tego rodzaju sprawach.

Post Author:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *